3 dolog, amiért szükséged lehet egy coachra

minek_nekem_coach

Nekem coach?! Ugyan minek?

Tapasztalataim alapján három féle ember van. Az első számára ismeretlen kifejezés a coach, vagy, ha hallott is róla, nem tudja, mivel foglalkozik. A másodiknak „konkrét” véleménye van a coachokról. Így egyben az összesről. Igaz, hogy még nem járt coachnál, vagy ha igen akkor valószínűleg nem pont a legmegfelelőbbnél, de ettől még általában nem szereti „őket”, és ha teheti le is beszél róla mindenkit. Valahogy divattá vált mostanában, nem kedvelni a coachokat… A harmadik pedig, az akinek vagy van, vagy volt már coach-a és pontosan tudja milyen értékes és mennyire jó és támogató tud lenni a rendszeres találkozás.

Ez a cikk akkor lesz számodra igazán hasznos, ha az első vagy a második csoportba tartozol, hiszen ha a harmadikba, akkor pontosan tudod már mindezt!

Nos nézzük, miért is lehetne jó neked egy coach?

1. Mikor hallgattak meg utoljára úgy igazán?

Ugye milyen fantasztikus érzés, ha valaki csak rád figyel? Ha valakinek te és a te fejlődésed, sikered a legfontosabb? Elismeri az eredményeidet, megdicsér a fejlődésedért, odafigyel, hogy betartsd a határidőket, hogy ne add fel, ha valami nem megy elsőre. Ha kell, akkor egy görbe tükröt tart eléd, és igen, felteszi azokat a nehéz kérdéseket, amelyeket te magadnak nem mersz, vagy nem tudsz. Mert ő kívülről lát téged, külső szemlélőként lát rá a helyzetedre, az ördögi körödre és olyan kérdéseket tesz fel, amelyek „kirángatnak” és előre visznek a célod, az álmod, a jobb életed felé.

2. Érezted már úgy, hogy a problémádra nincs megoldás?

Ismered a mondást, hogy „nem látja a fától az erdőt”? Ilyen az is, amikor egy komolyabb probléma elé kerülünk. Nem tudjuk kívülről és egészben látni, mert elveszünk az apró részletekben. Ráadásul minden embernek megvannak a saját problémamegoldó eszközei, amelyeket alkalmaz. Ha nehéz helyzetbe kerülsz, akkor automatikusan a saját „eszköztáradból” válogatsz, újra és újra. És belekerülsz egy mókuskerékbe, amiből nem tudsz kilépni. A jó coach külső szemlélőként pontosan látja a te elakadásodat, ezért a kérdéseivel, feladataival és „játékaival” kimozdít, miközben még a problémamegoldó eszköztárad is bővül.

3. Szeretnél változni, de nem megy?

Fejlődni, tanulni szeretnél vagy egy rossz szokásodat átalakítani, de nem megy egyedül, mert túl elfoglalt vagy, vagy nem tudod hogyan kell? A coachod segít kitűzni egy célt, fókuszálni arra, ami igazán fontos, határidőt szabni hozzá és figyeli, végigkíséri a fejlődésedet. Elszámoltathatóvá tesz. Tudod, mint az iskolában, határidős házi feladatokat kapsz, amelyeket meg kell csinálnod. A különbség annyi, hogy itt te szabod meg a célt, így minden egyes feladat is a te fejlődésedet szolgálja.

Ha még mindig kételkedsz, tedd magad próbára! Itt olvashatsz a lehetőségekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük