9 tipp, hogy ez legyen életed legjobb éve

new-years-day-4707619_1920

Ha szeretnéd, hogy ez legyen az eddigi életed legjobb éve, mindenképpen fontos előre megtervezned, meghatároznod a céljaidat és a prioritásaidat.

Esetleg nehezen tervezel előre, mert nem ismered a körülményeket?

Ne aggódj, nem kőbe véssük a dolgokat, hanem megtervezzük, hogyan szeretnénk, ha a következő egy évben alakulna az életünk.

Tulajdonképpen ez nem más, mint egy iránytű, egy térkép, amelyet követni tudsz. Ahogy nyaralni sem indulsz el csak úgy a nagyvilágba, úgy ha azt szeretnéd, hogy jó éved legyen, bizonyos lépéseket ehhez is meg kell tenned előre.

Előkészületek

Először is szabadíts fel legalább egy-két órád, amikor egyedül lehetsz. Alakítsd úgy a környezetedet, hogy az számodra inspiráló legyen. Diszkrét fények, gyertyák/füstölők, finom lágy zene halkan a háttérben, mind elősegítheti, hogy elengedettebb és ezáltal kreatívabb legyél.

Készíts elő papírt, ceruzát, esetleg színes tollakat, filceket, kiemelőket.

Egy finom pohár bor, vagy egy jó illatú kellemes tea még amire szükséged lehet, majd bele is vághatsz életed legjobb évének a megtervezésébe.

1. Vizualizálj!

Képzeld el magad egy év múlva. Milyennek látod magad?  Milyen szeretnél lenni? Kik vesznek körül? Mivel foglalkozol? A szilveszteri baráti találkozódon, mit mesélsz, milyen éved volt, mi történt veled az elmúlt 12 hónapban? Merre jártál, mit láttál, mit tanultál meg?

Ezt követően pedig írj le mindent, amit szeretnéd, ha megtörténne veled. Használj jelen időt!

Ha szeretnél egy álomtáblát készíteni, arról ITT olvashatsz.

2. Állítsd fel a prioritásokat!

Gondold át, melyek lesznek a prioritások az életedben a következő egy évben? Mire fogsz fókuszálni? Tudod, ahol a fókusz, ott az energia!

Miután átgondoltad, készíts egy rövid listát a számodra fontos dolgokról. Olyasmire gondolok, mint pl. család, párkapcsolat/házasság/egészség/életmód/tanulás/anyagiak, stb. Miután elkészültél a listával, állítsd fontossági sorrendbe a dolgokat és válaszd ki az első ötöt. Ne feledd, ezek számodra ebben a pillanatban azok az értékek, amelyeket a legfontosabbnak tartasz. A listádat természetesen a későbbiek folyamán bármikor módosíthatod, változtathatod.

3. Határozd meg az éved nagy projektjeit!

Tervezd meg, az életed minden fontos területére azokat a nagy dolgokat, amelyeket ebben az évben mindenképpen meg szeretnél valósítani. A legjobb, ha az életed minden területére választasz egyet, pl.:

 • anyagiak (pl. mennyi pénzt szeretnél megkeresni, félretenni ebben az évben?)
 • munka – karrier (pl. munkahelyváltás, magasabb pozíció, új vállalkozás, stb.)
 • életkörülmények (pl. kert felújítása, új fürdőszoba vagy a ház kifestése, stb.)
 • életmód (egészségesebb étkezés, több testmozgás, stb.)
 • barátok és társas kapcsolatok (pl. több személyes találkozó a barátokkal)
 • család (pl. minden családi ünnep közös megünneplése, közös családi nyaralás, stb.)
 • lelkiség (pl. nagyobb tér a spirituális fejlődésnek)
 • önismeret, önfejlesztés (pl. tanfolyam, amit el szeretnél végezni, készség, amit meg szeretnél tanulni, stb.)

4. Pontosítsd és írd le a céljaidat!

Ügyelj arra, hogy a céljaid SMART (S-specifikus, M-mérhető, A- elérhető, R-releváns, T-időhöz kötött) legyenek. A célok fontos, hogy a te saját céljaid legyenek (nem kívánhatod azt, hogy a gyereked azt kívánja, hogy…), egyes szám első személyben és jelen időben legyenek megfogalmazva.

Mintaként pár az én SMART céljaimból:

 • naponta minimum 30 percet tornázom, sétálok vagy biciklizek.
 • évi minimum három alkalommal elutazom feltöltődni: egy új nagyváros felfedezése, egy erdős, túrázós hely és egy homokos tengerparti nyaralás
 • heti 4 alkalommal eszem csak húst és sokkal több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztok
 • minden héten elolvasok egy új könyvet
 • évi legalább 3 alkalommal együtt töltünk egy hétvégét a barátainkkal
 • minden családi eseményt, születésnapot közösen megünnepeljük, stb.

5. Találd meg a miértjeidet

Ahhoz, hogy a célokat meg is tudjuk valósítani, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, miért fontosak számunkra. Miután leírtad a céljaidat, minden cél mellé írd le azt is, hogy miért fontos számodra, mi motivál arra, hogy tegyél is érte? Miért akarod elérni? Mit jelentene számodra, ha megvalósulna?

Pl.

Hetente 3-5 alkalommal, minimum 30 percet tornázom, sétálok vagy biciklizek.

Miért fontos ez számomra?

Az egészségem és a fizikai erőnlétem miatt nagyon fontos, hogy „jó formában” legyek. Szeretném megtartani a testsúlyomat, minden testmozgás jót tesz a közérzetemnek.

6. Mi a szavad (mottód) erre az új évre?

Miután megtervezeted a prioritásaidat, céljaidat és megválaszoltad a miértjeidet, már egy teljesebb képet kaptál arra vonatkozóan, milyen is lesz az új éved. Mi az az egy szó, amivel jellemezheted? Amivel emlékeztetheted magad a céljaidra? Lehet az, pl. : élmények/öröm/kapcsolatok/tanulás/változás, stb.

7. Tanuld meg beosztani az idődet, legyen napirended

A sikeres emberek nagyon különböznek egymástól, de szinte mindannyian előre terveznek és nagyon jól gazdálkodnak az idejükkel. A jó napirend a kulcs a céljaid megvalósításához. Először is legyen egy általános napirended, amelyben meghatározod, hogy a hétnek mely napján és a napnak mely szakában mivel foglalkozol. Az én ideális napom így kezdődik: reggel 5.30-kor kelés, fél óra meditáció, fél óra testmozgás, majd kávé mellett a nap megtervezése.  A hetemnek is szeretem, ha van struktúrája, például hétfő a facebook posztok időzítése, a heti bloggcikk megszerkesztése. Kedd a hírlevelek írása, péntek a nagybevásárlás, hogy szabad legyen a hétvégém, stb.

8. Alakíts ki jó szokásokat!

A napirend betartásához és a célok megvalósításához biztos, hogy bizonyos dolgokon változtatnod kell, hiszen ha nem kellene, akkor már most is az ideális életedet élnéd és elértél volna minden célodat.

Ha például azt tervezed, hogy ezentúl korábban kelsz, akkor érdemes előre bekészítened és beidőzítened a kávéfőződet. Sokkal könnyebb finom kávé illatra és a kávéfőző kotyogó hangjára ébredni. Vagy, ha szeretnéd hatékonyabban beosztani a napodat, készítsd ki előre a ruhádat, amit fel szeretnél venni, határozd meg, hogy mennyi időt fogsz facebookozással vagy tévénézéssel tölteni, stb.

Én például a kreatív munkákat szeretem reggel friss fejjel elvégezni. Ugyanez vonatkozik a nagy, bonyolult, nehéz feladatokra is. Szeretem ebéd előtt letudni őket.

A hasznos szokásokról ITT olvashatsz bővebben.

9. Vizsgáld felül a céljaidat és jutalmazd meg magad az eredményeidért

Biztosan lesz olyan célod, amelyet nem tudsz teljesíteni, és ez pontosan így van jól. A célok megtervezése sok más szempontból is hasznos, ráadásul a körülményekben is jöhetnek váratlan, előre nem látott változások. Ilyenkor a célokat, határidőket is módosítani kell.

Nagyon fontos, hogy a már megvalósult céljaidért jutalmazd meg magad. Tűzd ki előre a jutalmat. Mivel fogod magad meglepni, ha eléred?

Újévi fogadalmak? Itt olvashatsz róla részletesen. Ha célkitűzésről szeretnél többet megtudni, arról pedig ITT olvashatsz bővebben.

Kívánom Neked, hogy legyen ez az eddigi életed legjobb éve!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük