3 ok amiért stresszesebbek vagyunk és 3 megoldási lehetőség

adventure-blonde-hair-cliffside-681794

Nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de én az utóbbi időben bárkivel beszélek, azt tapasztalom, hogy mindenki stresszesebb, fáradtabb és ingerültebb a szokásosnál. Mindenki arra panaszkodik, hogy nem tudja magát kipihenni.

Mi lehet ennek az oka?
Nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy tudjuk, a fő ok a jelenlegi helyzetben keresendő. Egy csomó olyan körülmény van, ami ezt indokolja.
Mégis melyek a legmeghatározóbb okok és mit tehetünk ellene?

1. OK – KONTROLLVESZTETT ÁLLAPOT

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyünk, nagyon fontos azt éreznünk, hogy mi irányítjuk az életünket. A jelenlegi helyzetben viszont ez teljesen megváltozott:

• Nem tudjuk mi fog történni és meddig fog tartani?
• Milyen új rendelkezést hoznak holnap?
• Lesz elég munkánk? Túléli a vállalkozásunk?
• Kitart a pénzünk a válság végéig?
• Mi és a családtagjaink egészségesek maradunk?

Mivel úgy érezzük (jogosan), hogy kicsúszott az életünk irányítása a kezünk közül, mindez ingerültté és feszültté tesz bennünket.

Mi lehet a megoldás?

Természetesen a kontroll visszavétele, a helyzetnek megfelelő módon és formában.

Hogyan tudjuk ezt a legegyszerűbben megtenni?

El kell döntenünk, hogy mit tudunk irányítani, mire van hatásunk, befolyásunk és ezekre a területekre kisebb, könnyen elvégezhető feladatokat, célokat kell kitűznünk magunknak, azokat a dolgokat pedig, amelyekre nem lehetünk hatással, el kell engednünk.

Gyekorlat: Befolyásolási körök – mire van hatásom?

Egy papírra rajzoljunk fel három kört. Egy kisebbet, köré egy nagyobbat és egy harmadikat, ami kitölti a papírt.
A belső körbe írjuk be azokat a dolgokat, amelyeket az ellenőrzésünk alatt tudunk tartani. A következőbe azokat, amelyekre befolyással tudunk lenni, a legszélsőbe pedig mindent, amin nem tudunk változtatni.


Az alábbiakban egy aktuális példán keresztül mutatom be, hogyan tudod használni a befolyásolási köröket. Ezt követően bármilyen félelmedre, aggodalmadra a megadott minta szerint el tudod végezni a feladatot.

Példa: koronavírus.

Dolgok, amelyeket az ellenőrzésem alatt tudok tartani:

– Pénzügyek – költségek: készítek egy cash flowt, figyelem a tartalékokat, nem költök csak a legszükségesebb dolgokra, megteszem a szükséges lépéseket.
– Alkalmazottak – ha szükséges csökkentem az alkalmazottak számát és az ezzel kapcsolatos kiadásokat.
– Új bevételi források – átnézem, hogyan tudnám a jelenlegi helyzetben növelni a bevételi forrásaimat vagy új termékek szolgáltatások bevezetésével, vagy a meglévők átalakítására.

Dolgok, amelyeket irányítani nem, de befolyásolni tudok

– Egészségem – bár nem tudom irányítani, hogy ne kapjam el a vírust, befolyásolni tudom, hogy amennyire csak lehet egészséges maradjak. Mit kell ehhez tennem? Erősítem az immunrendszeremet, sűrűn kezet mosok, keveset járok boltba, előre bevásárolok. Ha nem fontos, nem megyek emberek közé, stb.
– Felkészülés a folytatásra – frissítem a személyes profilomat a facebookon, linkdinen, a vállalkozás oldalát és honlapját, új közösségi média lehetőségek után nézek. Átalakítom az ajánlatokat, új „csalikat” készítek, stb.

Minden más, amin nincs értelme aggódnom, pl.: 

Meddig fog tartani?
Miért nem mehetek reggel 9 és 12 óra között vásárolni?
Miért nem tettem tavaly több pénzt félre?

2. OK: MEGVÁLTOZOTT HANGSÚLYOK ÉS SZEREPEK

Mindenkinek több szerepe van egyszerre, amelyeket összhangban kell tartanunk. A szerepeink lehetnek: anya/apa, férj/feleség/társ/gyermek/ testvé/vezető/főnök/alkalmazott/családfenntartó/barát/klubelnök/elnök/SZMK tag/titkár, stb.

• minden szerepben más a feladatunk és másként kell viselkednünk
• a szerepek közötti egyensúlyozás sűrűn gondot okoz.

A jelenlegi helyzetben megváltoztak és kibővültek az egyes szerepeinkben az elvárások, és/vagy a hangsúly is áttevődött másra, emiatt feszültek, vagyunk, szorongunk és lelkiismeret furdalásunk van.

Nézzük két példán keresztül, hogyan változhattak meg a szerepeid:

Lehet, hogy főállású vállalkozó vagy és most ez mellé még a gyerekekkel is neked kell tanulnod, te lettél a „házi tanító” is, sőt minden nap ebédet is főznöd kell a családnak. Egyértelműen nem tudsz ennyi mindennek tökéletesen megfelelni és ez feszültséget okoz benned.
Előfordulhat, hogy elveszítetted a munkádat, és most te maradtál otthon a gyerekekkel. Együtt tanultok, és most egyedül vezeted a háztartást, főzöl, takarítasz, pedig ez eddig a közös feladatotok volt. Közben azon aggódsz, hogy nem keresel pénzt, hogyan fogod fenntartani a családodat.

Megoldás: megváltozott szerepek tudatosítása és a fontossági sorrend felállítása

• Tisztázd és tudatosítsd a szerepeidet, és fogadd el, hogy átmenetileg megváltoztak a dolgok
• mindig tedd fel a kérdéseket:
• mennyire fontos számodra az adott feladat?
• ha több feladatod van egyszerre, melyik a fontosabb?
A nem életbevágóan fontos feladatokat tanuld meg elengedni vagy delegálni.

Tedd fel magadnak a kérdést: Mi számomra most a legfontosabb?

• ha én vagyok a családfenntartó és csak én tudom biztosítani a megélhetést, akkor az,
• ha a gyerekemnek szüksége van rám, mert szorong a helyzettől és ezen enyhíthetek egy közös bicajozással vagy játékkal a friss levegőn, akkor az,
• ha a tanulás elősegíti a fejlődésemet, akkor az.

Amennyiben nem életbevágóan fontos valami, tanuld meg elengedni.

Delegáld a feladatot, ha helyetted más is meg tudja csinálni (még ha nem is lesz olyan tökéletes a végeredmény).
Fogadd el, ha a társad elveszítette a munkáját, hogy most ő neveli egyedül a gyereket/főzi meg az ebédet/kimossa a ruhákat és minden mást, amit eddig közösen csináltatok. Ha viszont átmenetileg neked nincs munkád, és neki rengeteg a dolga, akkor vegyél át az ő feladataiból, szerepeiből, hogy őt tehermentesítshesd.

3. OK: ÉNIDŐ HIÁNYA

Otthon vannak a gyerekek, home office-ban dolgoztok a pároddal. A házban mindig mindenhol van valaki, a gyerekek nyafognak, a társad feszült, te ingerült vagy. Egy perc nyugalmad sincs, hiszen állandóan történik valakivel valami. A Nagyszülők nem tudnak segíteni, sőt nekik is ti vásároltok. Túl sok a teendőd, nincs időd magadra. Hónapok óta nem voltál egyedül. Nem tudtál meditálni, fodrászhoz, kozmetikushoz vagy edző terembe menni. Csodálkozol, ha fáradt és ingerült vagy?

Megoldás: tervezz magadnak énidőt!

Hatékony időgazdálkodás új napirend kialakítása a megváltozott körülményekhez igazodóan úgy, hogy legyen benne mindenkinek idő saját magára
Tanulj meg nemet mondani
Kelj korábban – amikor még alszik a család és lesz időd meditálni, tornázni, olvasni, stb.
Legyen legalább 5 perced egyedül – meditálj, lélegezz mélyeket, relaxálj.

+1 Légy jelen!

Ha visszavetted a kontrollt, elengedted a felesleges aggódást, meghatároztad a prioritásokat, akkor legyél maximálisan jelen abban a dologban, amit éppen teszel!
Ne aggódj azon, hogy éppen mit nem teszel, hol nem vagy, hanem élvezd a pillanatot!

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük