Hobbiból vállalkozás, avagy a ManóMenü története

Ambrus Éva_

Inspiráló történeteket bemutató sorozatunk mai részében egy olyan vállalkozónővel ismerkedhettek meg, aki egy hobbiból épített fel egy sikeres vállalkozást. Egy szeretet projekt lett az alapja Ambrus Éva népszerű könyveinek és a szülők körében jól ismert ManóMenü közösségnek.

Ambrus Éva az élő bizonyíték arra, hogy piaci rések mindig vannak, és ha nyitva tartjuk a szemünket, elég érdeklődőek vagyunk, mi is megtalálhatjuk a sajátunkat.

Ha beírom a nevedet a google keresőbe, hihetetlen mennyiségű oldal jelenik meg a szakértői tanácsaiddal, gondolataiddal és a könyveid ajánlásával. Elmesélnéd nekünk kérlek, hogy hogyan is lettél te a hazai piac egyik legnagyobb hozzátáplálás szakértője? Hogy jutott eszedbe egyáltalán, hogy elindulj egy ilyen témával?

2015-ben született meg a kisfiam, és ebben az évben tapasztaltam meg azt, hogy a hozzátáplálás egy hatalmas katyvasz itthon.
Mivel férjem nővére NewYorkban él, ő küldött uptodate cikkeket, ezek alapján kezdtem el a hozzátáplálást.

A főzés mindig is az egyik hobbim volt, ha lehet ezt mondani, így nagyon szerettem nap, mint nap újabb finomságokat készíteni a kisfiamnak. Ezt a védőnőnk is észrevette és mindig azt mondta, „de jó lenne, ha az anyukák csak negyed ennyire lennének kreatívak a konyhában”

Manomenü_könyvekEnnek hatására, létrehoztam a ManóMenü Facebook csoportot, amihez egyetlen éjszaka alatt közel 200-an csatlakoztak. Itt biztossá vált számomra, hogy ez a téma nem csak engem, de a többi édesanyát is érdekli.
Felkértem szakértőket, hogy csatlakozzanak hozzánk, majd napról napra, évről évre fejlődött a csoport, szépen lassan márka lett a ManóMenü név.

Az egyetlen olyan vállalkozás vagyunk, akinek weboldala, applikációja és könyve is megjelent a témában, ráadásul a könyvünk 2019-es év gasztronómiai bestsellere lett, mindössze 3,5 hónap alatt. Webshopunk is folyamatosan bővül, egyre több saját fejlesztésű termék található meg.

Ha jól tudom főállásban üzemelteted a ManóMenüt, vagy van esetleg más (ahogyan mondani szokták nekem…) „rendes” munkahelyed is?

Kezdetben a fő állású munkám mellett egyengettem a ManóMenü útját, de 7 hónapja már kizárólag a vállalkozásomban dolgozom, és 3 hónap múlva várhatóan a férjem is csatlakozik hozzám.

Remélem nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, hogy az élethosszig tartó tanulás híve vagy, és most is tanulsz?

Szociálpedagógus diplomám mellé élelmezésvezetői képesítést is szereztem az elmúlt 5 év alatt és újra egyetemre is beiratkoztam. Jövőre végzek, mint Csecsemő-szülő kapcsolatdiagnosztikai konzulens, így most már az evéssel kapcsolatban lévő regulációs zavarokkal is tudnak hozzám fordulni a szülők.

Bejegyzéseinket sok vállalkozást tervező és kezdő vállalkozó is olvassa, mit tanácsolnál nekik? Merjenek belevágni az álmuk megvalósításába, és ha igen, mire figyeljenek oda legjobban?

Tudom, hogy legtöbben azt várják most tőlem, hogy olyanokat mondjak mint „Soha ne add fel az álmaidat….” illetve „ Ne hagy magad lebeszélni a céljaidról…” meg „ Ha nagyon akarod akkor sikerülni fog…” és hasonlók, de én bevallom nem így gondolom! Nagyon nem!

Szerintem kétféle úton lehet megközelíteni egy vállalkozást.

Úgy ahogy én kezdtem, kvázi akkor is teljes szívemből és erőbedobással csináltam amikor semmilyen bevételem nem volt belőle, sőt csak kiadásaim, így kvázi ez volt a hobbim. Ezalatt azt idő alatt derült az ki, hogy van-e létjogosultsága, és tudom-e hosszú távon csinálni, folyamatosan megújulva és továbbra is lelkesen.

A másik út pedig az, hogy komolyan végig gondolva, pénzügyi és üzleti tervvel felvértezve nekivágni, amikor pontosan tudod azt, hogy mit fogsz csinálni akkor, ha évekig vissza kell forgatnod a bevételt a vállalkozásba annak érdekében, hogy fejlődni tudj.
Magyarán ne azért vállalkozz, mert nem akarsz visszamenni dolgozni a GYES után, vagy mert két esetleg 3 gyerek mellett nem tudsz visszamenni dolgozni. Ha ezek a mozgatórugói a vállalkozás indításának, vagy mert jó ötletnek tűnik, hogy nem kell időre járni dolgozni, esetleg olyan „cuki” ezt azt készíteni, azokból nem lesz hosszú távon sikeres vállalkozás.

Márpedig nem csak az a sikeres vállalkozás ismérve, hogy megélsz belőle, az édeskevés… Meg kell tudnod tartani a munka – család – pihenés egyensúlyát, tehát nem megoldás az, ha este mikor már mindenki alszik akkor dolgozol nap mint nap. Nem szabad figyelmen kívül hagynod, hogy csak olyan vállalkozást építs, ami fedhetetlen, megfelelsz minden szükséges előírásnak (adsz számlát, fizetsz járulékot, stb, stb) Máskülönben a vállalkozói lét csak kizsigerel és folyamatos aggodalommal tölt el, ami pont az eszenciáját veszi el.

Összefoglalva én csak akkor bíztatom arra a vállalkozni vágyókat, hogy valósítsák meg az álmukat, ha az reális, és testileg, lelkileg, anyagilag is kifizetődő, folyamatos megújulást és lelkesedést biztosít.

Köszönjük Éva, a vállalkozásban gondolkodók ettől jobb és hasznosabb tanácsot kevés helyen találnak, aminek minden egyes szaván érdemes elgondolkodni, ezért én külön is hálás vagyok neked!

Akik bővebben szeretnének olvasni a ManóMenüről vagy a könyveidet szeretnék megvásárolni, az alábbi linkeken tudnak veled kapcsolatba lépni:

manomeno