Helyesírás iránti szenvedélyből sikeres vállalkozás

Marján_Erzsébet_Helyesen_Magyarul

A legtöbb álommegvalósító vágya, hogy egyszer a hobbijából, a számára legkedvesebb területből egy sikeres vállalkozást építsen fel.
Nagyon változó, hogy éppen mi ez a terület, de igazán különleges, hogy valakinek a helyesírás, helyes fogalmazás legyen a hobbija, és ebből építsen fel egy szuper vállalkozást. Pedig Mosolygó-Marján Erzsébet (Böbe) pontosan ezt teszi nap mint nap!

Álomprojektje a „Helyesen magyarul” oldal, valamint a „Könyvmentorok” nagyon sok vállalkozónak segít abban, hogy az „üzenetüket”, bármilyen formában is szeretnék eljuttatni másokhoz, helyesen tegyék. Mindemellett vidám hangulatú posztjaival folyamatosan tanít és fejleszt is bennünket a Facebookon.

Böbe, mesélnél nekünk, kérlek egy kicsit magadról és arról, hogyan is született meg a fejedben ennek a nem mindennapi vállalkozásnak a gondolata?

Mondhatnám, hogy eleve elrendeltetett dolog volt, mert már kisgyermek koromban „úgy csináltam, mintha javítanék” a könyvekben, holott még olvasni sem tudtam. Bár nemrég akadt a kezembe egy könyv, ami hasonló sorsra jutott, és meglepetten vettem észre, hogy valóban jó helyen jeleztem, hogy szerintem túl nagy a köz két szó között. 😊

A viccet félretéve, mindig is jó volt a helyesírásom, és olvasni is imádtam, de a pályafutásomat adminisztratív területen kezdtem. Egy „véletlen” folytán kerültem kapcsolatba a korrektúrázással, amikor a fodrászom említette, hogy az egyik kiadó korrektorokat keres. Jelentkeztem, sikerült a próbamunkám, innen pedig nem volt megállás. Ennek már több mint 12 éve.

Sokáig másodállásban, majd gyerekek mellett dolgoztam, de eljött a pillanat, amikor már nem ment minden együtt. Ekkor a férjemmel gondoltunk egy nagyot, és úgy döntöttünk, kipróbálom a vállalkozó létet, ezentúl csak a szerkesztéssel és korrektúrázással fogok foglalkozni. Egyelőre úgy tűnik, jó döntés volt.

A Facebook-oldalamat pedig azért hoztam létre, mert úgy gondolom, a humorral sokkal jobban lehet „tanítani”, mint egy-egy szabály bemagolásával, így a vicces mémekkel próbálom felhívni az olvasók figyelmét a helyesírási hibákra, illetve bemutatni a magyar nyelv sokszínűségét, játékosságát.

Mi a mottód, mit érzel a legfontosabb küldetéseteknek?

A mottóm az, hogy én attól leszek több, hogy másoknak jobb. A Könyvmentorok programot is azért hívtuk életre Koch Mária kolléganőmmel, mert azt tapasztaltam az elmúlt években, hogy a könyv fizikai létrejöttéig még csak-csak eljutnak az írók, de a katartikus öröm – hogy a kezükben tarthatják a könyvüket – után jön a hirtelen kétségbeesés, hogy hogyan fogják tudni eladni.
A magam korlátozott módján eddig is próbáltam segíteni az írókat, akik bizalmat szavaztak nekem, és írtam róluk egy-egy cikket, közösségimédia-bejegyzéseket, játékokat szerveztünk, de ez vajmi kevés volt. Ekkor kezdtünk el beszélgetni Marikával – ő a 40plusz.hu tulajdonosa, ahová írtam néhány cikket, illetve folyamatosan jelennek meg nyelvi játékaim –, aki szintén azon az állásponton van, hogy a manapság minden író által követett kommunikáció (legyen egy honlapod, Facebook-oldalad, és írogass posztokat) ma már nem hatékony. Marika elmesélte, hogy ő művészmentorként támogat írókat, színészeket stb. abban, hogy megismerjék őket, és értékesíteni tudják a műveiket.
Ekkor pattant ki a fejünkből, hogy összehozhatnánk egy programot, amelyben a teljes könyvkiadási, -marketing és -értékesítési folyamatban támogatni tudjuk az írókat, hiszen sokan főállás, gyerekek, háztartás mellett igyekeznek írni, értékesíteni, csomagolni, számlázni, postázni stb. Mi – az íráson kívül – a teljes folyamatot elintézzük helyettük.

Mi volt a vállalkozásodban az eddigi legnagyobb kihívás számodra, és hogyan oldottad meg?

A legnagyobb kihívás számomra az időgazdálkodás, hiszen amellett, hogy most már két vállalkozásom van, édesanya, feleség és háziasszony is vagyok. A gyerkőcök éppen abban a korban vannak, amikor szükségük van a támogatásomra és az anyataxira is.
A megoldást a kiszervezés jelentette, ami számomra – tipikus precíz szűzként – nagy kihívást jelentett, hiszen nem szívesen adtam ki a kezemből a feladatokat. Bennem volt a kétség, hogy így is olyan magas színvonalon tudjuk-e majd kiszolgálni a partnereket, mint amikor még én végeztem el minden feladatot. Volt egy-két döccenő, de most már minden területen megtaláltam azokat a kollégákat, akikkel tudom, hogy továbbra is minőségi munkát adunk ki a kezünkből.

Mit jelent számodra a siker? Mit tartasz az eddigi legnagyobb eredményednek?

Számomra az jelenti a sikert, amikor látom az írók arcán az örömöt, az elégedettséget, hogy igen, erre gondoltak, amikor megkerestek. Büszke vagyok rá, hogy az elmúlt két év alatt, mióta vállalkozó vagyok, soha nem kellett hirdetnem magam, mert az elégedett ügyfelek ajánlottak egymásnak, és ez alapján is folyamatosan egyre több megbízást kapunk. Valójában, amikor 2019-ben feladtam az alkalmazotti létet, nem gondoltam, hogy két év alatt két vállalkozást fogok felépíteni és működtetni.

Sokan gondolkodnak saját könyv írásában, megjelentetésében. Az eddigi tapasztalataid alapján milyen tanácsot adnál azoknak, akik ilyen álmot dédelgetnek?

Főként azt tanácsolnám azoknak, akik könyvírásban gondolkodnak, hogy legyenek bátrak. Írják le a gondolataikat, amelyeket meg szeretnének osztani másokkal, majd kérjenek meg egy független szakértőt, aki minden elfogultság nélkül megmondja, jó-e a kézirat, vagy sem. Ha esetleg nem találják kiadásra megfelelőnek, akkor is van két lehetőség: vagy úgy dönt az író, hogy abbahagyja, vagy a szerkesztő támogatásával és tanácsai alapján átdolgozza a szöveget, és végül mégis megjelenhet a könyv.
És – ha lehet – van még egy tanácsom az írók számára: mindenképpen jól járják körül a témát, és csak olyan szakemberre bízzák a könyvkiadást, aki valóban ért hozzá, és emellett még tisztességes is. Számtalan olyan esetről hallottam, amikor ingyenesen elérhető szolgáltatást akartak több tízezer forintért eladni a tapasztalatlan írónak (pl. az ISBN-szám alapján vonalkód készítését). Ha bárkinek kérdése van a könyvkiadással kapcsolatban, nyugodtan keressen meg, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül válaszolok, akkor is, ha nem mi támogatjuk a könyvkiadás folyamatában.

Befejeznéd, kérlek az alábbi mondatokat?

Amikor egy nagy kihívás előtt állok, én …
nagyon izgatott leszek, és nem szeretek teketóriázni. Körültekintően ugyan, de szeretek minél hamarabb a tettek mezejére lépni, és haladni a feladatokkal a megvalósítás felé.

Ha visszamehetnék az időben oda, amikor elindultam, azt mondanám magamnak, hogy …
ne kételkedj magadban, mert egyrészt megvan a szükséges tudásod, másrészt pedig az úton mindig ott lesznek a megfelelő emberek, akik a segítségedre lesznek.

A legjobb tanács, amit kaptam az életemben, az volt, hogy ….
higgy magadban és az álmaidban!

A kedvenc vállalkozási eszközöm/könyvem …
a Magyar helyesírás szabályai. Tudom, most sokan ufónak néznek, de a munkámhoz elengedhetetlen. 😊

A kedvenc idézetem …
„A tétovázás gyengíti az akaratot. Nincs helye a kétségeknek. Cselekedni kell!” (Ken Follett)

Az Inspiráló Vállalkozónők Klubja nevében köszönöm neked, hogy elfogadtad a felkérésünket és megosztottad velünk a tapasztalataidat.

Ha szeretnétek többet megtudni a Helyesen magyarul oldalról, vagy könyvkiadásban gondolkodtok, Mosolygó-Marján Erzsébetet az alábbi linkeken tudjátok elérni: