5 dolog, amire figyelj oda, ha vállalkozást tervezel

vállalkozás_indítása

Egyre többen szánják rá magukat arra, hogy egy vállalkozást indítsanak és a maguk útját járják. Az elmúlt egy évben egyrészt volt bőven időnk arra, hogy átgondoljuk mi is az, ami igazán fontos, ami boldoggá tesz bennünket, másrészt pedig az is bebizonyosodott, hogy a „biztos” állás is megszűnhet, akár egyik napról a másikra.

Szinte minden vállalkozó a legapróbb részletekre is emlékszik azzal a nappal kapcsolatban, amikor utoljára kisétált az előző munkahelye ajtaján, hogy önálló legyen. Bár nem tegnap volt, én is emlékszem még, ahogyan a félelem, az öröm és a várakozás érzése váltakozott bennem. A kollégák, főnököm tekintetére is emlékszem, mintha légbuborékban ott lett volna a fejük felett a ki nem mondott gondolatuk. Volt, aki büszkén nézett rám, volt, aki irigykedett, míg más bolondnak tartott…

Függetlenül attól, hogy egy álom megvalósítása miatt kezd-e valaki vállalkozni, vagy a körülmények kényszerítik rá, nem könnyű meghozni a döntést. A legtöbb esetben igen is félelmetes a tudat, hogy holnaptól már nincs garancia arra, hogy minden hónapban ugyanazon a napon meg fog érkezni a fizetésed a bankszámládra. Már nem más fizeti a járulékokat, a könyvelőt, a bérleti díjat, rezsit, és ha rossz napod van, már nem foghatod rá másra, nem szidhatod a főnököt…

És mégis annyira jó vállalkozónak lenni!

Az elmúlt évek alatt volt szerencsém nagyon sok vállalkozóval megismerkedni, akik (velem együtt) a nehézségek ellenére soha nem bánták meg a döntésüket, mert vállalkozónak lenni igen is nagyon jó!

Ahhoz, hogy örömödet leld a vállalkozásodban (és az ezzel járó új életedben), érdemes pár dologra odafigyelned:

Egy jónak tűnő ötlet kevés a vállalkozás indításához

Ha vállalkozni szeretnél, nagyon fontos hogy valami olyasmit csinálj, amit valóban nagyon-nagyon szeretsz és akarsz! Egy hirtelen jött ötlet kevés. Olyasmi kell, ami már egy jó ideje, napi szinten nem hagy nyugodni. Valószínűleg lesznek majd nehezebb pillanatok, napok vagy akár hetek is, amikor a „miérted” fog segíteni, az az erős motiváció és cél, amiért elindítottad a vállalkozásodat. Ne add fel az állásodat, valamiért, ami lehet, hogy érdekesebb lesz, mint a munkád, olyasmiért add fel, amire nem tudsz nem gondolni, mert szinte folyamatosan e körül járnak a gondolataid.

Végezz egy kis piackutatást, érdeklődj barátoktól, ismerősöktől, hogy ők mennyire tartják jónak az ötletedet, lennének-e a vevőid/ügyfeleid? Lehetőség szerint olyan dologba kezdj, amivel még nincs túltelítve a piac és fizetőképes kereslet is van rá.

Legyen annyi megtakarításod, hogy az első pár hónapot, akár bevétel nélkül is végig tudd csinálni

Még ha olyan vállalkozásba is fogsz, ahol már az első hónapokban is vannak bevételeid, fontos, hogy legyen egy alaptőkéd az induláskor. Egy olyan összeg, amihez nyúlni tudsz, ha szükséges, ami fedezi a stabil induláshoz szükséges költségeket.

Ne várj a tökéletes pillanatra

Ha mindent jól átgondoltál, megvan a terved, van valamennyi induló összeged, akkor ne várd meg, hogy minden tökéletesen elő legyen készítve, hanem vágj bele! Hidd el, soha nem lesz tökéletes az időzítés.

Legyenek már az alapok stabilak

A legtöbb vállalkozó, akit ismerek, úgy indította a vállalkozását, hogy valamihez, amit szeretett nagyon jól értett. Mivel szuper szakértője volt egy bizonyos területnek, jöttek is gyorsan a megrendelések és a vállalkozása csak nőtt és nőtt. Ha nem képezte magát és fejlődött folyamatosan a vállalkozás vezetésében is, akkor egyszer csak azt vette észre, hogy kinőtte őt a vállalkozása… Ne várd meg ezt a pillanatot! Keress egy mentort, tanácsadót és kérj segítséget már az elejétől. Figyeld magad, és tanulj, fejlődj folyamatosan, ne csak a szakterületeden, hanem a vállalkozás vezetésével kapcsolatban is.

Figyelj oda saját magadra

Ne ess abba a hibába, hogy mindent és mindenkit magad elé helyezel. Azért lettél vállalkozó, mert szeretted volna megvalósítani az álmodat, szabadságra vágytál. Akkor ne legyél te a saját magad legrosszabb főnöke!
Te vagy a vállalkozásod motorja, nem engedheted meg, hogy idő előtt kidőlj vagy kiégj! Egy vállalkozás kezdetén nincs betegszabadság, mert akkor a folyamat is megáll. Szóval figyelj oda magadra, pihenj, töltődj folyamatosan.

És a legfontosabb, élvezd!

Nincs jobb dolog, mint a vállalkozói életstílus, a tudat, hogy nyomot hagysz mások életében, és minden egyes napoddal egy kicsit jobb hely lesz tőled a világ!

Tartozol magadnak annyival, hogy azzá válj, akiről mindig is álmodtál!