Hogyan fejlesztheted az életed különböző területeit az életkerék feladat segítségével?

életkerék_tervezés

Gondolkodtál már azon, hogy az életednek mely területét kellene ahhoz fejlesztened, hogy sikeresebb, boldogabb légy?

Sokan esnek abba a hibába, hogy egyetlen nagy célt tűznek ki maguk elé, mert úgy gondolják, hogy majd amikor már pl. javulnak az anyagi körülményeik, vagy befejeznek egy nagyobb projektet, akkor foglalkoznak a többi területtel. Több lesz a magukra fordítható idő, többet lehetnek együtt a családdal, egészségesebb életmódot folytathatnak, sportolhatnak, lesz idejük kikapcsolódni, feltöltődni, stb.

Az életünkre egy rendszerként érdemes tekinteni, amelyben minden apró változás más területekre is kihatással van. Tehát ha egy terület jó irányba változik, az a többire is pozitív hatással lesz, de ez sajnos fordítva is így van. Az életünk fontos területeivel ezért folyamatosan foglalkoznunk kell, hiszen ha a rendszernek az egyik területe kiesik, az negatív hatással lesz az összes többire is.

Nézzük csak az egészségünket. Ha elhanyagoljuk az egészségünket, és emiatt rövidebb vagy hosszabb távon egy komolyabb probléma miatt „kiesünk” a vállalkozásunkból vagy a munkahelyünkről, az hatással lesz a családunkra, párkapcsolatunkra, szabadidőnkre is. Vagy ha nem szentelünk elég időt a családunkra, párkapcsolatunkra és ezért eltávolodunk egymástól, akkor az előbb utóbb a hangulatunkra, egészségünkre és a munkahelyi teljesítményünkre is hatással lesz.

Időről-időre ezért érdemes megállni és „számot vetni”, feltenni a kérdéseket: „Hol tartok most? Szentelek-e elegendő időt, energiát az életemnek minden egyes részére?”

Erre a legjobb módszer, ha összegyűjtjük az életünk fontos területeit és mindegyiket értékeljük egy egytől 10-ig terjedő skálán. Egyest azok a területek kapnak, amelyekkel egyáltalán nem vagyunk elégedettek, 10-es pedig a maximum, az ideális állapot.

Életkerék feladat

Nagyon szemléletes és egyszerű eszköz ehhez az „életkerék” feladat, ahol vizuálisan is megjeleníthetjük az értékeket. Ha minden terület magas értékelést kap, akkor az életünk kereke jól „gurul”, ha viszont egy-egy terület alacsony pontszámot kap, ott „akadozik” a kerék, és nem tudunk haladni. Így pontosan láthatjuk, hogy melyek a prioritásaink, hová kell tenni a fókuszt, az időnket és az energiánkat hová kell fektetni ahhoz, hogy a teljes rendszerünk (az életünk) minősége felfelé íveljen.

Ha elkészítetted az életed kerekét, vedd figyelembe az alábbiakat, mielőtt célokat tűznél ki a különböző területekre:

1. Mi jelenti számodra az ideális állapotot? Az első lépés az, hogy átgondold, mi is valójában a tízes. Ha az anyagi helyzetedről van szó, akkor az évi 10 millió forint vagy 100 millió? Mennyi idő befektetéssel éred ezt el? Napi 8 órával vagy kevesebb, mint heti 20 óra munkával? Csak akkor jutsz el oda, ahová szeretnél, ha pontosan ismered a céljaidat.

2. Tűzz ki minden egyes életterülethez célokat, hogy a számodra tökéletes tízes felé haladj. Amikor már tudod, hová tartasz, indulj el az úton. Tervezd meg a szükséges lépéseket, teendőket és cselekedj. Bármilyen kis lépésekkel is, de amíg folyamatosan haladsz előre, addig lehetetlen kudarcot vallani.

3. Értékeld a fejlődésedet. Ha úgy érzed, nem haladsz előre, akkor változtass, tervezz újra, csinálj valami mást. Keress fel egy coachot vagy mentort, változtass stratégiát. Ha a dolgok működnek, folytasd tovább.

Mi történik, ha egy-egy élet területeden eléred a tízest?

Az életkerék feladat elvégzése mindig egy pillanatfelvétel az életedről, ezért érdemes időről-időre visszatérni hozzá, ellenőrizni a haladást. Amikor eléred a tízest, rá fogsz jönni, hogy az eredeti hatosod a mostani alapján, csak egy hármas vagy négyes volt. Az igazság az, hogy az élet egy állandó fejlődési folyamat. Minden egyes mérföldkő elérésével egyre magasabbra tudsz emelkedni! Sokkal többre vagy képes, mint azt eredetileg gondoltad!

És ennek sosincs vége, de ez így van jól. Egy milliárdosnak sokkal több pénze van, mint amennyit tíz élet alatt el tudna költeni, mégis mindig úgy érzi, hogy még többre képes. Az egy helyben maradás sosem elégít ki sokáig, mert ami nem fejlődik, az egy idő után sajnos visszafejlődik. Az öröm a fejlődésben és az új tapasztalatokban rejlik, nem pedig abban, hogy egy bizonyos mérföldkőnél megálljunk. Mindig lehet és kell is új célokat, új mérföldköveket kitűzni magunk elé.

“Hős-tanfolyamunk az élet, a mindennapi körülményeink, amelyek arra ösztönöznek, hogy gyakoroljuk a hősök szokásait: tegyünk meg apró, hétköznapi kedvességeket; sugározzunk együttérzést, kezdve mindjárt a magunk iránti együttérzéssel; hozzuk ki a legjobbat magunkból és másokból; tartsuk fenn a szeretetet még a leginkább embert próbáló emberi kapcsolatainkban is; ünnepeljük és gyakoroljuk szellemünk szabadságát.”

Edith Eva Eger: A döntés

Örülj a sikereknek

Viszont nagyon fontos, hogy tudjunk örülni a saját és mások sikerének, és ne az örök elégedetlenek táborát gyarapítsuk. Vedd észre és ünnepeld meg minden apró sikeredet, légy hálás az eredményeidért. Pihenj, töltődj, de ne állj meg, hanem tűzz ki magadnak újabb fejlődési célokat, mérföldköveket.