7 tipp az imposztor szindróma leküzdéséhez

imposztor szindróma

Felmerült már benned az, hogy nem tartozol oda, ahol vagy?

Esetleg volt már olyan érzésed, hogy előbb utóbb úgyis mindenki rájön, hogy nem érdemled meg az elért eredményeidet, sikereidet, hiszen te nem vagy olyan jó/okos/intelligens, mint amilyennek mások hisznek?

Ha azonosulni tudsz ezekkel az érzésekkel, akkor valószínűleg átélted már az imposztor-szindrómát, de ne aggódj, mert nem vagy egyedül. A kutatások szerint az emberek 70%-a tapasztalja meg az imposztor-szindrómát karrierje egy bizonyos pontján. Ennek a fő oka a komoly önértékelési zavar, és az önbizalomhiány.

Ahelyett, hogy a sikereidet a képességeidnek tulajdonítanád, előfordulhat, hogy lekicsinyled őket és a szerencsére vagy a véletlenre fogod. Úgy érzed átvered, becsapod az embereket, egy csaló vagy, nem érdemled meg az elismeréseket, és előbb utóbb úgyis le fogsz bukni.

Nem véletlenül választották a pszichológusok erre az érzésre az imposztor jelzőt, hiszen a szó jelentése is ez: csaló, szélhámos, gazember.

Az alábbiak segítségedre lesznek abban, hogy el tudd dönteni, vajon az imposztor szindróma rád is jellemző-e, és ha igen milyen formában jelenik meg.

Az imposztor szindróma jelei:

● Perfekcionista vagy.
Lehet, hogy magas célokat tűzöl ki magad elé, de mivel a célod a tökéletesség, a legkisebb hiba esetén is úgy érezheted, hogy kudarcot vallottál.
● A sikert a szerencsének tulajdonítod.
Lekicsinyled az elért eredményeidet, mert úgy gondolod, hogy nem érdemled meg a sikert, vagy úgy érzed, hogy egyszerűen csak szerencséd volt: „Jókor voltam jó helyen”.
● Képtelen vagy elismerni a sikereidet.
Ahelyett, hogy megünnepelnéd az elért eredményeidet, attól félsz, hogy mások megtudják az “igazságot” rólad és a képességeidről.
● Félsz a kudarctól.
A kudarctól való félelem miatt előfordulhat, hogy kihívást jelentő célokat tűzöl ki, és csalódott leszel, amikor ezek a célok nem valósulnak meg. Az is előfordulhat, hogy kevesebb és csak kisebb feladatokat vállalsz, mert félsz a kudarctól és úgy gondolod, ha kisebbek a céljaid, kevésbé foghatsz mellé.
● Nehezen vagy egyáltalán nem tudsz segítséget kérni.
Lehet, hogy nehezen kérsz segítséget, mert úgy gondolod, hogy a segítségkérés azt mutatja, hogy alkalmatlan vagy a feladatra, vagy nem tudod, mit kell tenned.

Az imposztor-szindróma sajnos ahhoz is hozzájárulhat, hogy a komfortzónádon belül maradj, és ne is nézz új lehetőségek után, hiszen úgy érzed, hogy nem érdemled meg őket vagy nem lennél képes élni a legjobb lehetőséggel sem.

Szerencsére van néhány lépés, amit megtehetsz, hogy jobban bízz magadban, és szépen fokozatosan legyőzd az önbizalom hiányból eredő imposztor szindrómát.

Lépések az imposztor-szindróma leküzdéséhez

1. Tudatosítsd és ismerd el az imposztor érzéseket.
Ismerd fel, amikor elkezded magad csalónak, szélhámosnak érezni. Ahelyett, hogy foglalkoznál az önbizalom hiányos gondolataiddal, ismerd el, hogy ez egy normális reakció, mások is éreznek így, nem vagy egyedül.

2. Derítsd ki és értsd meg, hogy mi húzódhat a háttérben, mi okozza a probléma gyökerét.
Mit gondolsz, miért érzed úgy, hogy egy csaló vagy, aki nem tud megbirkózni a feladattal? Talán a kudarctól való félelmed az oka? Úgy gondolod, hogy nem érdemled meg a sikert? Ha igen, miért nem?

3. Koncentrálj a tényekre, ne az érzésekre.
Amikor elkezded magad imposztornak érezni, koncentrálj a pozitív tényekre. Például lehet, hogy a képzettséged miatt választották ki egy állásinterjúra? Készíts egy listát a sikereidről és keresd meg azokat a tényezőket, készségeket, amelyek a sikereidhez hozzájárultak.

4. Amikor felmerül benned a csaló gondolata, kérdezd meg magadtól, hogy adott helyzetben ez a gondolat segít vagy hátráltat téged?
Valóban azt akarod, hogy csalónak lássanak? Ez az, amivé válni akarsz? Milyen ember akarsz lenni?

5. Keretezd át a gondolataidat.
Ahelyett, hogy azt mondanád magadnak, hogy nem érdemled meg a sikert, alakítsd át úgy, hogy erősíted az önbizalmadat és élvezed az élményt. Pl. mondhatod magadnak azt, hogy „sokat tanultam azért, hogy most itt legyek” vagy „az elmúlt évek alatt nagyon sokat dolgoztam azért, hogy megszerezzem a szükséges készségeket, ezért vagyok sikeres”.● Ismerd és fogadd el a saját eredményeidet ahelyett, hogy a “szerencsének” vagy “mások segítségének” tulajdonítanád.

● Ahelyett, hogy lehetetlenül magas elvárásokat támasztasz magaddal szemben, tűzz ki kisebb célokat, és bontsd a nagyobb feladatokat apró lépésekre, hogy élvezni tudd a folyamatot.
● Emlékeztesd magad arra, hogy soha nem lesz “tökéletes időzítés”.
Felesleges a megfelelő időpontra várni, mert mindig lesz valami, ami ezt akadályozhatja, ezért ne várj, hanem kezdj bele az álmaid megvalósításába MOST.
● Fogadd el, hogy mindannyiunknak el kell indulnunk valahonnét.
Azok, akik ma nagymenő, sikeres vállalkozók is voltak valamikor kezdők.

6. Fogadd el, hogy nem baj, ha hibázol.
A kudarctól való félelem helyett alakíts ki egészséges reakciót a hibáiddal szemben. Fogadd el, hogy normális dolog hibázni, és helyette tanulj minden egyes hibádból. Ha valami nem sikerül, kérdezd meg magadtól, hogy mit tanultál ebből a helyzetből, hogyan tudod ezt a jövőben hasznosítani?

7. Kérj segítséget.
Ha van egy biztonságos hely, ahol támogatást kaphatsz, az segít csökkenteni a szélhámosság, csalás érzését. Amikor tökéletlennek érzed magad vagy hibát követsz el, esetleg kapsz egy dícséretet, bókot, az első ösztönöd az lehet, hogy elrejtőzöl. Ehelyett keress egy bátorító mentort vagy coachot, aki segít helyretenni az önbizalmadat.

● Köszönd meg, ha dicsérnek vagy bókot kapsz.
● Gyakorold az őszinteséget, amikor tökéletlennek érzed magad, zavarba jössz, vagy hibát követsz el.
● Oszd meg másokkal, és ünnepeld meg az eredményeidet és a sikereidet.

Az imposztor-szindróma miatt úgy érezheted, hogy nem vagy elég jó, nem tartozol oda, ahol vagy, nem érdemled meg a sikereket, dicséreteket. Fontos azonban emlékeztetned magad arra, hogy a tanulás és a hibák elkövetése nem tesz téged csalóvá – ettől leszel igazán ember.

Ahelyett, hogy kételkednél magadban, tedd meg a fenti lépéseket az önbecsülésed és önértékelésed növelése érdekében.

Olvasd el kapcsolódó cikkeinket az önbazalmad erősítéséről és a sikerektől való félelemről is.