10 tipp az önbizalom növeléséhez

Önbizalomnövelő tippek

Valószínűleg van olyan ismerősöd, akiből mindig csak úgy árad az önbizalom, amikor találkoztok.  Talán már el is gondolkodtál azon, hogy mi lehet a titka? Hogyan tud ennyire sugárzóan pozitív maradni minden körülmények között?

Van aki azt gondolja, hogy a magas önbizalom szerencse kérdése, pedig nem az, bárki lehet magabiztos, ha tesz érte. Igen, te is lehetsz olyan valaki, akit mindenki irigyel és csodál a nyugalmáért és az önbizalmáért!

Gondolj csak bele, senki sem született önbizalom hiányosan!

Az önbizalom nem valamilyen belső adottságból fakad, hanem a környezetünktől és attól függ, amit teszünk, ahogyan reagálunk a bennünket ért eseményekre, történésekre. Vannak, akik olyan körülmények között nőnek fel, vagy az életük során olyan negatív hatások érik őket, amelyek természetes velejárója lehet az önbizalomhiány. Mások számára a magas önbizalom szinte adott, mert kisgyermekkoruk óta így nevelték őket, ezt a családi mintát vették át, és a környezetük is ezt erősítette.

Mégis hidd el, hogy ők is nagyon sokat tettek és tesznek azért, hogy magabiztosak legyenek, hiszen az önbizalom egy spirál, amelyen folyamatosan dolgoznunk kell.
Az önbizalom erősítése egy folyamat, ami nem változik meg egyik napról a másikra, de gyakorlással, a szükséges lépések megtételével óriásit tehetsz a magabiztosságodért, és mindez egy idő után szokásoddá válik, szinte már észrevétlenül beépül a mindennapjaidba.

Próbáld ki a következő stratégiákat, és amelyek beválnak, azokat tedd szokásoddá, építsd be a szokásaid közé, hogy magabiztosabbá válj:

1. Figyelj oda a megjelenésedre.
Az ahogyan magaddal kapcsolatban érzel, tükröződik a külső megjelenéseden is. Egy új frizura, pár jól megválogatott szép ruha amikor kimozdulsz, nagyon sokat dob az önbizalmadon. Ha tudod, hogy jól nézel ki, akkor jól is érzed magad.

2. Mosolyogj és nézz az emberek szemébe.
Amikor mosolyogsz és szemkontaktust teremtesz, az azt mutatja, hogy magabiztos vagy. Erre olyan pozitív megerősítéséket fogsz kapni, ami téged is jó érzéssel fog eltölteni.

3. Dícsérj meg másokat.
Vedd észre másokban a jót és a mondd el nekik bátran, hiszen ebből azt fogják érezni, hogy elég jól érzed magad ahhoz, hogy pozitív visszajelzést adj másoknak.

4. Légy tisztában az erősségeiddel.
Koncentrálj arra amiben jó vagy. Az önbizalomhiány velejárója, hogy nem látjuk a saját erősségeinket, ezért kérdezd meg a családodat, barátaidat, hogy ők mit gondolnak, miben vagy igazán jó. Készíts az erősségeidről egy listát, amit magadnál tartasz és bármikor elolvashatsz, ha megerősítésre van szükséged.

5. Fogadd el a hibáidat.
Ha elengeded a tökéletesség igényét, az azt jelenti, hogy elég magabiztos vagy ahhoz, hogy elismerd a hibáidat. Elvégre senki sem tökéletes, ez csak azt mutatja, hogy emberek vagyunk!

6. Légy felkészült.
Ismered a mondást, hogy a szerencse a felkészültség és a lehetőség találkozása? Ha jól felkészülsz, bármiben sikeres lehetsz, amibe csak belevágsz! A felkészültség növeli az önbizalmat, mert tudod, mit csinálsz. Előre begyakorolhatod gondolatban is, amit el kell végezned, nagyon sok sportoló fejleszti így magát.

7. Legyenek céljaid, és törekedj arra, hogy elérd őket.
A célok irányt adnak az életünknek, hiszen mindig tudjuk hová tartunk. Úgy érezhetjük, hogy mi irányítjuk a dolgokat és nem a körülmények irányítanak bennünket, ami a kontroll érzését adja.
Ha következetesen dolgozol a céljaid elérésén és minden apró sikeredet megünnepelsz, az óriási előrelépést jelent a magabiztosságod felé.

8. Állj ki azokért a dolgokért, amit szeretsz.
Ha időt szakítasz arra, amit szeretsz, az boldoggá, elégedetté és motiválttá tesz a saját életeddel kapcsolatban. Emellett úgy érzed, hogy irányításod alatt tartod az életed, ami növeli az önbizalmadat.

9. Törekedj a teljesítményre a munkádban.
Nem számít, milyen munkát végzel, törekedj arra, hogy a lehető legjobb legyél benne. Így olyan hírnévre teszel szert, mint aki mindig elvégzi a munkáját, akihez bármikor fordulni lehet tanácsért, és az hihetetlen mértékben tudja növelni az önbizalmadat.

10. Felejtsd el az egódat.
Ha lemondasz arról, hogy bizonyítani akarj valamit, megszabadulsz attól, hogy kényszert érezz, hogy megjátszd magad és lenyűgözd az embereket. Ehelyett hitelesebbé és valódibbá válsz önmagaddal szemben. Magadnak bizonyítsd be, ne pedig másoknak, hogy kompetens és magabiztos vagy, hiszen ezt mások úgyis látni fogják.

Az önbizalom építése időt, összpontosítást és erőfeszítést igényel. Ne higgy azoknak, akik azt mondják, hogy egy egynapos tanfolyam, vagy egy könyv elolvasása gyökeresen meg fogja változtatni az önbizalmadat, de bízz benne, hogy az önmagadba vetett hited minden egyes apró lépéssel növekedni fog.

Kezdj el még ma dolgozni magadon, és kezdj el úgy élni, mint ha már most is az lennél, aki mindig is lenni szerettél volna.

Szeretettel várlak egy coaching ülésre, ha segítségedre lenne szükséged az önbizalmad növelésében!

IDE kattintva további önbizalomnövelő tippeket olvashatsz korábbi írásomban.