13 egyszerű tipp, amitől szárnyra kap az önbizalmad

Önbizalom

Bármennyire is magabiztosak vagyunk, időről-időre érhetnek bennünket olyan hatások, amelyek aláássák az önbizalmunkat. Van, hogy ez csak egy rövid ideig tart, de ha az események összeadódnak vagy egy rosszabb időszakban érnek bennünket negatív hatások, előfordulhat, hogy ördögi körként egyre lejjebb és lejjebb zuhan az önbecsülésünk.

Az alacsony önbecsüléssel a legnagyobb baj az, hogy teljesen elveheti a motivációnkat a változtatástól, pedig ilyenkor pont erre lenne a legnagyobb szükségünk ahhoz, hogy megszabaduljunk a negatív érzelmektől és visszatérjünk a régi kerékvágásba.

A negativitás köre nagyon káros és ártó lehet, ezért fontos, hogy amint kicsit is úgy érzed, hogy valamiért elkezd csökkenni az önmagadba vetett hited, azonnal tegyél valamit, amivel megszakítod ezt az ördögi kört.

Ha szeretnéd az önbizalmadat erősíteni, próbáld ki ezeket az egyszerű technikákat, és tartsd meg belőlük azokat, amelyekről úgy érzed, a leginkább javítják az önbecsülésedet.

13 önbizalomerősítő technika:

Tanulj valamit, sajátíts el egy új készséget. Ha megtanulsz valami újat, vagy fejlesztesz egy meglévő készségedet, az kétségtelenül növeli az önbizalmadat. Ez főként akkor igaz, ha olyasmiről van szó, ami kapcsolódik ahhoz, amit már eddig is tettél, csak most sokkal jobb leszel benne.

Készíts egy listát az eddigi eredményeidről, sikereidről. Könnyen megfeledkezünk azokról a dolgokról, amelyeket már megszereztünk, elértünk az életünkben. Érdemes ezért egy listát készíteni minden korábbi eredményedről, sikeredről, amit időről-időre elolvasva, emlékeztetheted magad arra, hogy milyen sok mindent elértél már az életedben. Meglátod, sokkal jobban fogod érezni magad saját magaddal kapcsolatban.

Alkoss, csinálj valami kreatívat. A kreativitás stimulálja az agyat, és minél többet használod a kreativitásodat, annál nagyobb hasznod lesz belőle. Ha olyasmit csinálsz, amiben a kreativitásodat valami új dolog kipróbálásával kombinálhatod, még több előnyöd fog származni belőle.

Írd össze az életedben fontos értékeket. Milyen értékek számítanak neked igazán? A jelenlegi életstílusod tükrözi ezeket? Ha nem, tegyél lépéseket a szükséges változtatások irányában. Ha megtanulod ki is vagy igazán, mi az amiért kiállsz, és megpróbálsz ennek megfelelően élni, az mindenképpen növelni fogja az önbizalmadat.

Gondolkodj pozitívan. Ahelyett, hogy negatívan gondolkodsz, amikor egy nehéz feladattal szembesülsz, gondolj rá úgy, mint egy kihívásra, amit teljesíteni tudsz. Legyen a mantrád a „Minden probléma egy megoldásra váró feladat”. Gondolj a nehézségre pozitívan, figyeld meg mit tanulhatsz ebből a tapasztalatból, és legyél büszke magadra, amikor megoldottad.

Tágítsd a komfortzónádat. Próbálj ki új dolgokat. Menj el új helyekre. Ismerkedj meg új emberekkel. Meglátod, az lesz az eredménye, hogy szárnyra kap az önbizalmad!

Segíts valakinek. Az altruizmus minden esetben magasabb önbecsüléshez vezet. Keress egy nemes célt, vagy valakit akinek segíteni tudsz.

Próbáld meg a múltadat elengedni, “meggyógyítani”. A régi dolgok, drámák megakadályozhatnak a továbblépésben és a fejlődésben. Ha egyedül nem megy, keress egy professzionális segítőt, akivel átbeszélheted a korábbi traumákat, és begyógyíthatod a régi sebeidet.

Hagyd abba az aggódást amiatt, hogy mások mit gondolnak. Az egyetlen ember, akinek a véleménye igazán számít, az te vagy! Tedd azt, amit a legjobbnak látsz saját magad számára és az önbecsülésed óriási mértékben megnövekszik.

Olvass valami inspirálót. Mások történetei, amelyekben beszámolnak arról, hogyan értek el eredményeket, tették magukat túl nehéz helyzeteken és élnek most sikeres, boldog életet, téged is inspirálni fognak, hogy hasonlóképpen cselekedj. Az önfejlesztő irodalmak segítenek abban, hogy fenntartsd az optimizmusodat, és arra inspirálnak, hogy jobban érezd magad saját magaddal kapcsolatban.

Kerüld a negatív embereket. Vannak olyan emberek, akik lehúznak, akiknek valahogy mindig sikerül elérniük, hogy rosszabbul érezd magad a bőrödben. Valószínűleg az a legjobb velük kapcsolatban, ha elengeded őket. Helyettük keress olyan pozitív, inspiráló embereket, akik felemelnek, akiknek a társaságában jól érzed magad és arra ösztönöznek, hogy büszke légy magadra, fejlődj és sikeres légy.

Ügyelj a külsődre! Ha odafigyelsz magadra, az jó hatással van arra, hogy jobban érezd magad a bőrödben

Arra fókuszálj, amit az irányításod alatt tudsz tartani. Bizonyos dolgokra, bármennyire is szeretnéd, nem tudsz hatással lenni, és ha aggódsz rajtuk, rengeteg energiádat elviszik. Ha viszont azokra a dolgokra fókuszálsz, amelyeket irányítani tudsz, boldogan meg fogod tapasztalni, hogy az életedet meg tudod változtatni, jobbá tudod tenni.

Amint elkezded a fentieket beépíteni a mindennapjaidba, az önbecsülésed folyamatosan növekedni fog. Ez valószínűleg nem fogy egyik napról a másikra megtörténni, de ha rendszeresen odafigyelsz önmagadra és az energiáid fenntartására, nagyon sok minden be fog épülni az életedbe és már anélkül is növekedni fog az önbizalmad, hogy erre külön odafigyelnél.

Válj a legjobb önmagaddá, csatlakozz az Inspiráló Vállalkozónők Klubjához a facebookon, ha napi motivációt és inspirációt szeretnél önmagad és a vállalkozásod fejlesztésére!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük