Sikertől való félelm – önszabotázs

Félelem a sikertől - önszabotázs

Elfogadod a sikert? Egészségben, gazdagságban és bőségben képzeled el magad?

Ha igen, és mégis azt tapasztalod, hogy csak apró, múló sikereket érsz el, a nagy dolgok pedig, amelyeket megérdemelnél, elérhetetlennek tűnnek, akkor lehet, hogy te is a sikertől való félelem áldozata vagy.

A sikertől való félelmet nehéz beazonosítani és megérteni, mert az okok gyakran rejtve maradnak, nem tudatosak. Félelmed a tudatalattidban rejtőzhet, és lehet, hogy alapos vizsgálódás nélkül soha nem is fedezed fel, hogy ez az akadálya annak, hogy nem érsz el komolyabb sikereket. Ha rendszeresen halogatsz, kifogásokat keresel, úgy érzed, hogy nem vagy elég jó, és ezért lemondasz szuper lehetőségekről, nem tudsz egy bizonyos anyagi szint fölé emelkedni, akkor valószínűleg az önszabotázs csapdájába kerültél. Mindenkinek van egy “üvegplafonja”, de nem mindegy, hogy hol húzódik, fel tudjuk-e ismerni és tudunk-e, merünk-e tenni ellene.
A félelmünk arra késztethet, hogy szabotáljuk a legkedvesebb álmaink megvalósítását.

A sikertől való félelemmel szabotálod magad?

Gondolj egy célodra, amit szeretnél elérni. Ezután szánj 20-30 percet arra, hogy válaszolj a következő kérdésre: “Mi fog történni, ha sikerül?” Figyeld meg milyen érzést vált ki belőled ez a kérdés, majd írj le mindent, ami eszedbe jut – a célod elérésének jó és rossz következményeit egyaránt.
Fontos, hogy legalább 20 percet szánj a kérdés megválaszolására. Az első válaszaid valószínűleg felszínesek lesznek. Egyszerűen csak írj legalább 20 percig. Írj le mindent, ami csak eszedbe jut. Nincs túl buta vagy túl apró dolog. Ha 20 perc elteltével még mindig jutnak eszedbe dolgok, akkor folytasd tovább mindaddig, amíg úgy érzed mindent le nem írtál.

Tegyük fel, hogy az a célod, hogy idén megkeresel egy nagyobb összeget. A listádon ilyen dolgok szerepelhetnek:

– Ki fogom tudni fizetni az összes számlámat.
– Tudok venni egy új autót.
– El tudok menni a Görögországba/Maldív szigetekre nyaralni.
– Sok adót kell majd fizetnem.
– A bátyám kölcsön fog kérni tőlem.
– Félek, butaságokra költöm a pénzt, miután megkapom.
– Az emberek másképp fognak velem bánni.
– Végre elköltözhetnék. De hol lakhatnék?
– A társam megpróbálná elkölteni az egészet.
– Valószínűleg el fogom veszíteni, vagy rosszul fektetem be.

Elsőre valószínűleg gyorsan felírsz néhány dolgot, amit meg szeretnél venni, vagy megtennél, amikor meglesz a pénzed. De utána, ahogy egyre jobban elmélyülsz a célod elérésével kapcsolatos összes érzésedben, biztosan eszedbe jut néhány nem túl pozitív következménye is az elért eredményednek.

E dolgok némelyike olyasmiket tárhat fel, amitől félsz, hogy bekövetkezik, ha valóban eléred a célodat.

De nyugodj meg, a célok sosem teljesen félelemmentesek. A megvalósítás mindig változással jár, és minden változást bizonyos mértékű félelem kísér. Lehet, hogy valóban vágysz a sikerre, de ha a változások miatti félelmed túlsúlyban van a pozitív érzésekkel szemben, a fejlődés lassú és rögös lesz, mert észre sem veszed, és elkezded magad szabotálni.

Hogyan lehet megszüntetni a sikertől való félelmet?

Az első lépés mindenképpen a tudatosítás. Ha felismered, hogy te vagy a saját sikered legnagyobb gátja, akkor lehetőséged nyílik arra, hogy szembenézz a félelmeiddel és minimalizáld vagy megszüntesd őket, a siker érdekében. Ha a miérted elég erős, akkor le tudod győzni a félelmeidet.

Ha közvetlenül ránézel ezekre a félelmekre, annak óriási hatása tud lenni. Azok a félelmek, amelyeket nem ismerünk fel, hajlamosak megerősödni. Azok a félelmek viszont, amelyekre rálátunk, általában csökkennek, ami segít abban, hogy megtedd a szükséges lépéseket a célod megvalósítása érdekében.

Ha alaposan megvizsgálod a félelmeidet, rá fogsz jönni, hogy többségük irreális, és soha nem fog bekövetkezni.
Mielőtt tehát feladnád a terveidet, kérdezd meg magadtól, mi történne, ha végül sikerrel járnál. Vedd fel a harcot a félelmeiddel, és még ma kezdd el megvalósítani az álmaidat!

Ha még ezek után is úgy érzed, hogy nem mersz belevágni az álmaid megvalósításába, olvasd el cikkünket arról, hogy mi állhat az utadban!

8 ok, amiért még nem kezdted el az álmaidat megvalósítani