Hogyan működnek a mastermind csoportok?

mastermind

Hogyan működnek a mastermind csoportok és miért érdemes egyhez neked is csatlakoznod?

Rengeteg szuper ötleted van, amelyek megvalósításához jó lenne egy támogató háttér, egy olyan csapat formájában, amelynek tagjai a te érdekeidet nézik, és veled együtt gondolkodnak a megoldásokon?
Ha most azt gondolod, hogy igen, de ilyen csapat tutti, hogy nem létezik, akkor bizonyára nem hallottál még (vagy talán csak keveset) a mastermind csoportokról.

Napoleon Hill, a Gondolkodj és gazdagodj! könyv írója fogalmazta meg elsőként a mastermind csoport lényegét.

„A sikerhez és a vagyon felhalmozásához sok erőre van szükség. Ennek az erőnek a forrása a kiválóan szervezett és megfelelően irányított speciális tudás. Viszont ennek a tudásnak nem kell a sikert és vagyont felhalmozó birtokában lennie.” [Napoleon Hill]

3 érv a mastermind csoportok mellett

2+2=5

Mint valamilyen magasabb rendű mesteri elme, összeadódik a csapattagok tudása.

„A masterminding az, amikor összeérinted két gyertya lángját, és az így egyesült láng sokkal, de sokkal fényesebb, mint egy gyertya fénye…” [Bob Proctor]

A jó mastermind csoport tagjai általában különböző szakterületeken működő kezdő vagy haladó vállalkozók/szakemberek, akik egymást támogatják gondolataikkal, ötleteikkel és kapcsolataikkal. A más-más gondolkodásmódú és tapasztalattal rendelkező csoporttagok óriási segítséget tudnak nyújtani egymásnak céljaik megvalósításában, problémáik megoldásában is.

Inspiráció és motiváció

Sokszor már az a tény, hogy egy csoport előtt kinyilvánítjuk a célunkat elegendő ahhoz, hogy elkötelezettebbek és motiváltabbak legyünk. Te is biztosan érezted már, hogy miközben hangosan elmesélted valakinek a problémádat, jobban megértetted, más perspektívából láttad a megoldást. Ha még ehhez hozzátesszük, hogy egy ilyen csoportban a csapattagok is hozzáadják a tapasztalataikat, gondolataikat, érzelmeiket és kapcsolataikat, érthető, hogy miért közkedveltek ezek a csoportok ennyire.

Egyedül nem megy

Ha csak nem egy szuper csapatban vagy családi vállalkozásban dolgozol, akkor biztos vagyok benne, hogy neked is volt már olyan érzésed, hogy egyedül vagy a céljaiddal, terveiddel. A környezeted tőled várja mindenre a megoldást, de neked nincs kivel megvitatnod, átbeszélned a kínálkozó lehetőségeket vagy feladatokat. Egy mastermind csoport tagjaként mindig számíthatsz a csoporttársak segítségére, figyelmére.

A mastermind csoportok sikerének titka

Facilitátor

Bár egy mastermind csoportban nincsenek alá és fölé rendelt viszonyok, ahhoz hogy sikeresen működjön mindenképpen szükséges egy vezető, aki megszervezi a találkozókat, irányítja és szükség esetén moderálja is a beszélgetéseket.

Szabályok

A közös együttműködést előre lefektetett, komoly szabályok segítik, amelyek betartása mindenkire kötelező érvényű. A legjobb, ha minden csoportnak saját szabályai vannak, amelyeket a tagok az alakulás során átbeszélnek, kiegészítenek és elfogadnak.

Rendszeresség és elköteleződés

Egy jól működő mastermind csoportban nagyon fontos, hogy a tagok elkötelezzék magukat amellett, hogy minden találkozón részt vesznek. Az összejövetelek lehetnek havi, heti vagy kétheti rendszerességűek.

Közösség

Egy-egy mastermind csoport tagjai nem csak személyesen tudnak találkozni, hanem az online világban is (pl. zoomon, skypon, messengeren). Az is nagyon fontos, hogy a találkozók közötti időszakban is tudják a tagok egymással tartani a kapcsolatot, amelyre kiváló lehetőség egy zárt facebook csoport.

Stratégia és rugalmasság

A csoport akkor is nagyon jól tud működni, ha nincsenek előre megbeszélt témák, bár így egy idő után könnyen baráti beszélgetéssé alakulhat át, ezért érdemes előre megtervezett témák mentén haladni. Ugyanez egy “forró székkel” is megoldható, amikor is minden alkalommal egy-egy tag problémája, megoldásra váró feladata kerül a középpontba.

Természetesen a csoportnak elég rugalmasnak kell lennie ahhoz, ha egy előre nem látott probléma, ötlet merül fel, akkor változtatni tudjon a programon.

Ha szívesen lennél tagja egy olyan pozitív szemléletű, adok-kapok elven működő csoportnak, amelynek tagjai maximálisan segítik egymást a fejlődésben, a célok megvalósításában, akkor egy mastermind csoport az, amire szükséged van!

Érdekelnek a részletek?

Küldd el regisztrációdat és hamarosan megkeresünk!  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük