A mágikus kérdés: nem tudod, vagy nem akarod?

low-section-of-man-against-sky-247851

Hajlamosak vagyunk rá, hogy mindenféle kifogásokat, ürügyeket találjunk magunknak csak azért, hogy ne kelljen kilépnünk a komfortzónánkból. Ez számunkra általában észrevétlenül történik, de vannak bizonyos árulkodó jelek, amelyeket ha ismerünk, az segíthet a komfortzónánk tágításában.

Miért olyan jó nekünk a komfortzónánkon belül?

A válasz egyszerű: mert itt kényelmesen érezzük magunkat. Olyan, mintha egy magas védőfal venne körbe bennünket, ami megvéd a számunkra kényelmetlen és ismeretlen helyzetektől, teendőktől.

Az egyetlen baj, hogy ez a védett zóna egyben a börtönünkké is válhat, mert ha nem bővítjük, akkor sajnos egyre szűkebb és szűkebb lesz…

A falat magunk köré legtöbbször kifogásokkal építjük és erősítjük. Amikor számunkra új helyzetek előtt állunk, ilyesmiket mondunk magunknak:

Nekem az nem menne…

Ez nem való nekem…

Én nem tudok …

 

Pedig, ha azt mondjuk valamire, hogy „nem tudom” az általában azt jelenti, hogy nem akarjuk. Nem akarjuk, mert félünk az újtól, a kudarctól, a kellemetlenségektől.

 

A mágikus kérdés: nem tudod, vagy nem akarod?

 

Ha szeretnél kilépni a komfortzónádból, legközelebb, amikor azt mondod valamire, hogy „nem tudom”, tedd fel magadnak a mágikus kérdést: „Valóban nem tudom, vagy nem akarom?” Nem tudok elmenni arra a találkozóra vagy nem szeretnék, mert új és ismeretlen ez a helyzet számomra? Nem tudom elkészíteni azt a videót/táblázatot, stb. vagy félek a kudarctól, ha nem jól sikerülne?

 

Miért érdemes tágítani a komfortzónát?

Ha rendszeresen nyitsz egy kicsit a komfortzónád védőfalán, azt fogod észrevenni, hogy más területeken is tágul a fal! Egyre bátrabb, kreatívabb és nyitottabb leszel az új dolgokra az életed más területein is!

 

Ezért legközelebb menj el arra a találkozóra, írd meg azt a levelet/könyvet, főzd meg azt a különleges vacsorát, ülj be az autóba, a lényeg, hogy kezdd el, indulj el!

Meglátod, csak az első lépést nehéz megtenni, utána már visz magával a lendület és a sikerélmény, ami abból adódik, hogy legyőzöd a saját magad elé állított korlátaidat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük