Újévi fogadalmak? Így tűzz ki megvalósítható célokat!

újévi fogadalmak

Egy új év kezdete mindig jó lehetőség az újrakezdésre, új célok kitűzésére.

Ha szeretnél valami újat megvalósítani, vagy az életednek van olyan területe, amelyen javítani szeretnél, tűzz ki magadnak néhány világos és elérhető célt, ami a segítségedre lesz a megvalósításban.

Lassíts

A jó újévi fogadalom olyan, amit meg is lehet valósítani.

Róma sem egy nap alatt épült fel. Egyszerre mindig csak egy céloddal foglalkozz. Fontos, hogy hagyj magadnak elég időt és ne vállalj egyszerre túl sokat.

A fő ok, amiért sokan kudarcot vallanak, amikor az újévi fogadalmaikról van szó, az az, hogy mindent egyszerre akarnak megvalósítani, reális terv nélkül.

Kövesd a terved

Az újévi emelkedett hangulatunk hevében könnyű azt mondani, hogy „megduplázom a vállalkozásom bevételét”, „leadok 20 kilót” vagy „megtanulok egy hangszeren játszani/angolul beszélni”, mert nem gondolunk arra, hogy egy-egy ilyen nagy horderejű cél elérése időt és erőfeszítést igényel. A vállalkozás fejlesztése komoly munka, ami nagyon sok időt és energiát igényel. A diétákat nehéz betartani, mert egy idő után motiválatlannak érezzük magunkat vagy túl sokszor, túl éhesek leszünk, és ebbe belefáradunk. Ahhoz, hogy egy hangszeren megtanuljunk élvezhetően játszani, vagy egy idegen nyelven folyékonyan beszélni, időre és kitartásra van szükség, és lehet, hogy hetekig, hónapokig kell tanulnunk, gyakorolnunk mire bármilyen komolyabb eredményt érnénk el.

Ne feledd, hogy minden kezdet nehéz. Jusson eszedbe, hogy a legtöbb ember feladja, de te nem vagy a legtöbb ember, igaz?

Te más vagy, mert a legtöbb emberrel ellentétben te egy világos és reális tervet fogsz készíteni, ami elvisz a sikerhez.

Nézzük egy egyszerű példán keresztül, legyen az a fogyás. Ha idén le szeretnél 20 kilót adni, határozd meg, hogy mit kell ehhez tenned. Elkezdesz egy edzés tervet? Csatlakozol egy csoporthoz vagy számolod a kalóriákat? Milyen diétát fogsz követni?

Tisztában vagy vele, hogy nem fogsz gyorsan lefogyni; hiszen ez egy nehéz feladat, ami viszont meghozza számodra a sikert, egészségesebb és magabiztosabb leszel.

Még ha nem is sikerül az általad meghatározott tempóban megvalósítani a célodat, rendszeres felülvizsgálattal és a terv módosításával,  folytathatod az utat, hogy még az év vége előtt elérd a kitűzött célodat. Ehhez viszont arra van szükséged, hogy legyen egy határozott terved, amelyet követsz.

Maradj a realitások talaján 

Az ünnepek örömteli hangulatának köszönhetően gyakran annyira lelkesnek és motiváltnak érezzük magunkat, hogy azt gondoljuk, bármilyen célt el tudunk érni. Az önmagunkba vetett hit nagyon fontos, de nem szabad a realitástól túlzottan elrugaszkodnunk, hiszen egy napban továbbra is csak 24 óra van.

Ha nagyobb, hosszabb távú célokat tűzöl ki magad elé, bontsd fel rész célokra, és készíts egy részletes tervet az első évre vonatkozóan.

Vizualizáld az eredményt 

Ha elakadnál az úton, ahogyan ez már időről-időre lenni szokott az életben, segíteni fog, ha elképzeled magad előtt, amint eléred a célodat. Ha szokásoddá válik, hogy rendszeresen vizualizálod a végeredményt, az motiválni fog arra, hogy továbbra is kitarts és keményen dolgozz azon, hogy a célod megvalósuljon.

A helyes hozzáállás, fél siker 

Ha megfelelő a hozzáállásod, messzire fogsz jutni. Hinned kell magadban, hiszen ha nem hiszel abban, hogy el tudod érni a célodat, akkor biztos, hogy nem is fogod. Hogyan várhatsz, számíthatsz nagy dolgokra, ha még te sem hiszel magadban?  Az optimista hozzáállás kulcsfontosságú a sikerhez. Mindig jusson eszedbe, hogy mit éreztél akkor, amikor először kitűzted újévi célodat. Valószínűleg kiváló volt a hozzáállásod, ezért próbáld megőrizni ezt a gondolkodásmódot a célodhoz vezető úton. Miután meghatároztad a reális célt, és azt kisebb, elérhető feladatokra osztottad fel, mindaddig sikeres leszel, amíg minden lépést megteszel.

Tedd meg az újévi fogadalmaidat azzal a tudattal, hogy ez lesz az eddigi életed legsikeresebb éve!

A céljaid nagyobb valószínűséggel megvalósulnak, ha a vizualizációhoz egy álomtáblát használsz, ezért érdemes jelentkezned egy vizualizációs tábla készítő workshopomra!

A legjobb éved megtervezéséhez olvasd el ezt a bejegyzést is!