10 egyszerű módszer a stressz kezelésére

stressz_oldás

Stressz kezelése egyszerűen? Igen!

Első lépésként mindenképpen fontos egy más, egy pozitív hozzáállást kialakítani a stresszel szemben.

Általában meglepődnek és furcsán néznek rám az emberek, amikor azt mondom, hogy szeretem a stresszt. Nem is csoda, hiszen a stressz az egyik, ha nem a legnagyobb „népellenség” manapság. Teljesen tönkreteheti az életünket, az egészségünket, a kapcsolatainkat és a munkánkat.

Akkor mégis miért szeretem?

Mert megfelelő mennyiségben a stressz egy fantasztikus életenergia, az élet „sója”, ami segít, hogy motiváltak és sikeresek legyünk, és mindemellett megvéd bennünket attól, hogy butaságokat csináljunk. De, mint ahogyan, a sóból is, ha túl sok van, ehetetlenné válik az étel, a stressznél is a „mennyiségen” van a hangsúly.

10 egyszerű módszer, amely segítségével a stressz kordában tartható és a barátunkká válhat:

1. Légy jelen – az itt és most varázsa
Feszültebb napokon nemcsak az aktuális problémánkkal foglalkozunk, hanem életünk további stressz tényezőin, aggodalmain, félelmein is jár az agyunk. Érdemes ezért kifejezetten arra fókuszálni, amit éppen teszünk és minden mást kikapcsolni a gondolatainkból. Ahol a fókusz, ott az energia. Próbálj meg minden érzékszerveddel a jelen pillanatra koncentrálni.

2. Tegyél a szokásosnál is többet az egészségedért
A stressz miatt hajlamosak vagyunk az egészséges szokásainkat felrúgni. Nem figyelünk úgy az étkezésünkre, többet nassolunk, felhagyunk az edzéssel, meditációval, mert túl idegesek vagyunk hozzá. Pedig ilyenkor a szokásosnál is fontosabb, hogy ne terheljük túl a szervezetünket. Nagyon sok ételnek van feszültségoldó hatása, ugyanígy egy séta a természetben, egy meditáció, edzés, futás csodákat művelhet!

3. Jógázz
A jógának vannak kifejezetten olyan egyszerű gyakorlatai, amelyek segítenek ellazulni. Ha a napot egy 10 perces lazító jógával kezded, egész másként fog indulni a napod. A jobb alvásért, érdemes este, elalvás előtt egy rövid nyújtó gyakorlattal zárni a napot.

4. Ne agyald túl a dolgokat
Körbe-körbe járnak a gondolataid egy problémán? Hajlamosak vagyunk túl sok mindenen túl sokat agyalni. Ha észreveszed magadon, hogy olyan a fejed, mint egy méhkas a sok össze-vissza cikázó gondolattól, akkor állj meg és csinálj valamit, ami leköt, ami segít kiüríteni a fejedet. Nézz meg egy vígjátékot, olvass egy könnyedebb könyvet, találkozz egy barátoddal, vagy csak egyszerűen sétálj egy nagyot a természetben. „Méregtelenítsd” az agyadat :-D!

5. Tanuld meg jobban menedzselni az idődet
Sokan a stressz legfőbb okának a nem megfelelő időgazdálkodást tartják. Ha mindenért nem is hibáztathatjuk az időnk rossz beosztását, az biztos hogy prioritások felállításával, az időnk megtervezésével sok felesleges stressztől védhetjük meg magunkat.

6. Kérdőjelezd meg a gondolataidat
Hajlamosak vagyunk katasztrofizálni a dolgokat, mindenben azonnal a legrosszabbat látni. Egy-egy ilyen gondolatnál érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy mi lehet a legrosszabb, ami történhet? Valóban annyira fekete minden, ahogyan látjuk?

7. Nyugtató légzés
A mélylégzés egy nagyon egyszerűen elsajátítható technika, amelynek óriási hatása lehet ránk. Bármikor, ha érzed, hogy feszültebb vagy, lélegezz mélyen pár percig, meglátod mennyivel energikusabb, frissebb és nyugodtabb leszel.

8. Keretezd át a dolgokat
Tedd fel magadnak a kérdést a nehéz helyzetekben, hogy az adott szituáció mire tanít téged? Semmi sem történik ok nélkül, érdemes mindenben a jót és a pozitívat keresni.

9. Progresszív izomlazítás

10. Változtasd meg a hozzáállásodat:

  • arra koncentrálj, amid van és ne arra, ami nincs
  • arra koncentrálj, amit tudsz irányítani és ne arra, amit nem
  • arra koncentrálj, amit meg tudsz tenni és ne arra, amit nem.

A stressz csökkentése hatalmas változást hozhat az életedben, amelyhez érdemes a szokásaidon is változtatni. Ezzel kapcsolatos cikkünket ITT olvashatod.