10 tipp, hogy lelkileg erősek maradjunk vállalkozóként

photo-of-woman-looking-at-the-mirror-774866

Ha lelkileg erősek, kiegyensúlyozottak vagyunk, az hozzájárul az egészségünkhöz is, hiszen a stressz, a félelem és az aggódás gyengíti az immunrendszerünket.

Egy-egy krízisben, nehéz helyzetben hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni és ezzel egy ördögi körbe kerülünk. Gondterheltek és aggódóak leszünk, amitől a hangulatunk is rossz, ez pedig kihatással van az egészségünkre és a családi, baráti kapcsolatainkra is. Lefele húz bennünket az örvény.

(Nem csak) Vállalkozóként ezért különösen fontos, hogy megtanuljunk minden helyzetben erősek maradni. Tartozunk ezzel a vállalkozásunknak, az ügyfeleinknek, az alkalmazottaknak és nem utolsósorban saját magunknak és a családunknak is. A lelki erő nem véd meg a vírustól, ami bárhol előfordulhat, de nem mindegy milyen lelki állapotban talál bennünket, mennyi idő alatt tudjuk legyőzni, hogyan tudunk az esetlegesen beteg családtagunknak segíteni.

Nézzük mit tehetsz, hogy erős maradj ebben az embertpróbáló helyzetben is.

Változtass a hozzáállásodon

A kínai írásban a krízist és a lehetőséget ugyanazzal az írásjellel jelölik.

A körülményeken nem tudsz változtatni, de a hozzáállásodon igen. Egyszer ez is elmúlik, de nem mindegy, hogy te hol leszel akkor és hogyan fogod érezni magad.

Azzal tudsz a legtöbbet segíteni a családodnak és a vállalkozásodnak, ha mentálisan erős vagy és nem pánikolsz. Próbáld meg ezt az időt aktívan tölteni. Tűzz ki hosszabb távú célokat, tervezz. Használd ki ezt az időt olyan dolgokra, amelyek fontosak számodra, de eddig nem jutott rá időd.

Alakítsd át a személyes, valamint a vállalkozásod profilját az instagramon, linkedInen, és facebookon. Nézz rá a honlapodra, mit kellene változtatni rajta? Nézd át a reklám és marketing anyagaidat, ajánlataidat.

Kevesebb hír – biztonságos, hiteles forrásból

Azt mondják, ahol a gondolat, ott az energia. Ha mindig a hírforrásokat bújod, hamar eluralkodhat rajtad a pánik érzete. Folyamatosan újabb számokat látni, amitől rögtön a legrosszabbra gondolunk. Ezért fontos, hogy kevesebb ilyen hírrel találkozz és válogasd meg, hogy az hiteles forrásból érkezzen.

Kevesebb idő a közösségi médiákon

A közösségi média ontja magából a negatív információkat, videókat, ezért próbálj meg minél kevesebb időt itt tölteni. Iratkozz le a csak rossz híreket megosztó portálokról, rejtsd el a hírfolyamodból azokat az ismerőseidet, akiknek úgy érzed, hogy lehúz a hozzáállása.

Tanulj, fejleszd magad

Ahelyett, hogy azon keseregnél, amit nem tudsz csinálni, örülj a felszabadult időnek, amit önmagad fejlesztésére fordíthatsz. Olvass, végre van rá lehetőséged! Tanulj, keresd a lehetőségeket, tele van az internet online tanfolyamokkal, ingyenesen letölthető könyvekkel, fejlesztő videókkal, webinárokkal, előadásokkal.

Alakítsd át a napirendeted

Ha most dolgozol először home-officeban, akkor meg kell tanulnod az idődet teljesen másként beosztani, mint eddig. Ha a gyerekekkel is tanulnod kell, akkor azért, ha munka nélkül maradtál, akkor meg azért kell magadnak egy napirendet készítened, amelyhez keményen tartod is magad. Sokan hajlamosak ilyenkor éjszakai baglyokká válni, hiszen nem kell korán kelni, viszont ezzel teljesen megzavarják az életritmusukat.

A napirend megadja a szükséges kereteket, amelyek csökkentik a szorongást.

Barátkozz meg a kamerával, beszélgess más vállalkozókkal!

Ne szigeteld el magad, oszd meg a tapasztalataidat más vállalkozókkal, teremts új kapcsolatokat. Az internet erre fantasztikus lehetőségeket kínál. Ha utálod a kamerát, vedd ezt egy önmagad fejlesztési lehetőségének és gyakorolj. A jövő az online világában rejlik. Nem kell elutazni messzire ahhoz, hogy új ügyfeleket szerezz, vagy tanfolyamokon, előadásokon vegyél részt.

Figyelj oda a hangulatodra

Maradj pozitív és légy optimista. Nézz vidám filmeket, olvass vicces dolgokat, mémeket. Sportolj otthon, rengeteg online edzés van. Meditálj. Amíg lehet, sétálj vagy biciklizz a természetben minél többet.

Tegyél meg mindent a vállalkozásod érdekében.

Nézd meg a vállalkozásod tartalékait, számold ki mennyi időre elegendő. Melyek azok a költségek, amelyeket csökkenteni tudod. Honnét jöhet bevételed?

Próbáld megóvni az alkalmazottaidat. Akit tudsz, tarts meg legalább csökkentett munkaidővel. Ha mégis el kell bocsájtanod valakit, hogy fennmaradhasson a vállalkozásod, biztosítsd a legjobbakat arról, hogy ők lesznek az elsők, akiket vissza fogsz venni, amint rendeződik a helyzet.

Keress új bevételi forrásokat

Milyen módon tudnál új bevételi forrásokra szert tenni? Hogyan tudnád úgy alakítani a vállalkozásodat, hogy a válság ideje alatt is legyen bevételed? Mit kell ehhez tenned? Milyen új lehetőségek rejlenek a jelenlegi helyzetben?

 Állj meg egy pillanatra.

Lassíts. Tölts több időt a szeretteiddel.

Nézd meg mit ad neked ez a helyzet?

Mit tanulhatsz?

Hogyan jöhetsz ki belőle lelkileg erősebben?

Mi az, amit másként fogsz csinálni?

Látod milyen sok lehetőség van arra, hogy ne add magad át a rossz hangulatnak és a félelemnek, aggódásnak?

A lényeg, hogy találd meg a neked legjobban megfelelő lehetőségeket és pihenj, töltődj, érezd magad az adott körülmények között a lehető legjobban!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük