14 mód önmagad szeretetteljes elfogadására

self_love

Milyen lenne az életed, ha olyan szeretetteljesen bánnál magaddal, mint ahogyan a legkedvesebb barátaiddal szoktál?

Tudnod kell, hogy az ahogyan önmagadhoz viszonyulsz, alakítja a mindennapjaidat. Ha kedves vagy magadhoz, több lesz az erőd, az energiád és rezíliensebb leszel a nehéz helyzetekben.
Sőt, valószínűleg mások is kedvesebbek lesznek veled, ha te önmagadat teljes szíveddel elfogadod és szereted. Önmagad elfogadása közelebb hoz a saját belső szépséged felfedezéséhez, ami óriási kincs a világ számára.

Fedezd fel és kövesd azt, ami igazán lelkesít, ahelyett, hogy másokhoz hasonlítgatnád magad, vagy vakon követnéd mások elvárásait.

Íme 14 mód, ami segíteni fog neked abban, hogy el tudd engedni az önmagad feletti ítélkezést és jobban értékeld saját magadat.

Törődj magaddal:

1. Étkezz egészségesen. Az önmagadról való gondoskodás az egyik módja, ahogyan gyakorolhatod önmagad szeretetét. Ebben alapvető a kiegyensúlyozott étrend követése. A legtöbb bevitt kalóriát biztosítsd tápláló ételekből, beleértve a zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, fehérjéket és egészséges zsírokat.

2. Mozogj rendszeresen. Már heti három edzéssel erősítheted a szívedet, az izmaidat, javíthatod az egyensúlyérzékedet és rugalmasságodat. Ha teheted, menj gyalog vagy bringával a munkahelyedre. A házimunka és a kertészkedés is sokat segíthet.

3. Aludj jól. Biztosítsd a tested számára a megfelelő alvást és pihenést. Feküdj le minden este ugyanabban az időben, ne sajnáld a pénzt a megfelelő testtartást biztosító matracra.

4. Legyenek betervezett játék időid. Nem kell mindig komolynak lenned. Egy jó kis társasjáték a gyerekekkel vagy barátokkal, a nevetés segíteni fog, hogy mentálisan erős maradj.

5. Változtasd meg a belső párbeszédedet. Figyeld meg, hogyan beszélsz magaddal. Válts át olyan szavakra, üzenetekre, amelyek bátorítanak és inspirálnak.

6. Erősítsd a kapcsolataidat. Vedd magad körbe támogató családtagokkal és barátokkal. Vacsorázzon együtt a család és beszélgessetek közben, osszátok meg a napi élményeiteket, véleményeteket egymással. Menjetek el rendszeresen egy kávéra, ebédre a barátaiddal.

7. Kérj segítséget. Ne félj segítséget kérni, amikor úgy érzed, hogy szükséged van rá. Hadd tudják meg a többiek, hogy miben tudnak a segítségedre lenni a nehéz, kihívást jelentő helyzetekben. A jó kapcsolatok az adok-kapokról szólnak.

Higgy magadban:

1. Építs bizalmat. Mindig tartsd be az önmagadnak tett ígéreteket és tudd, hogy meg tudsz birkózni az élet hullámvölgyeivel. Legyen hited a tehetségedben és az erődben.

2. Gyakorold a megbocsájtást. Engedd el a régi csalódásokat. Tudatosítsd, hogy mindannyian hibázunk néha. Ahelyett, hogy önmagadat ostromoznád, nézz a hibákra, úgy mint olyan lehetőségekre, amelyekből sokat lehet tanulni és fejlődni.

3. Tűzz ki célokat magad elé. Legyen mindig valami, ami felé haladsz, aminek az elérésén dolgozol. Olyan célokat tűzz ki magad elé, amelyek reálisak, mégis kihívást jelentenek. Írd le és oszd meg a céljaidat másokkal, hogy növeld az elszámoltathatóságodat. A jól megfogalmazott célok nagyobb eredményekre sarkallnak.

Egyéb ötletek önmagad szeretetére:

1. Legyél önazonos. Élvezd, hogy őszinte vagy önmagadhoz. Fogadd el mások visszajelzéseit, de bízz a saját megérzéseidben és döntéseidben.

2. Tanulj meg hálás lenni. A hála boldogabbá tesz és erősíti az önbizalmat. Írd le rendszeresen, hogy miért lehetsz hálás, vagy meditálj az életed pozitív dolgairól. Mutasd ki mennyire értékesnek tartod mások kedvességét, és használd fel arra, hogy önmagadat is nagylelkűségre motiváljon.

3. Végezz értelmes munkát. Olyan tevékenységekre fordítsd az idődet, amelyek megfelelnek az értékrendednek és az életfeladatodnak. Gondolkodj el azon, hogy mi a legfeltöltőbb a munkádban. A munkádon kívül a hobbidban, önkénteskedésben is megtalálhatod a beteljesülést.

4. Tégy fel spirituális kérdéseket. Miközben a testedet és az elmédet kényezteted, figyelj oda a lelkedre is. A hited erős alapot adhat önmagad megértéséhez és szeretetéhez.

Legyen az önmagaddal való kapcsolatod az első számú prioritásod. Gondoskodj a szükségelteidről és mutasd ki saját magad felé azt a szeretetet és tiszteletet, amit bárki megkaphat tőled, akit tisztelsz!